SM 2021, osa 1: karsinnat ja kaksinpelit

Tulevana viikonloppuna se vihdoin tapahtuu: koronarajoistusten ja muitten veivausten vuoksi moneen kertaan siirretyt SM-kisat päästään pelaamaan. Lähtökohdat kisaan ovat kyllä mielenkiintoiset: 1,5 vuotta on kulunut edellisistä SM:eistä, ja sinä aikana kilpaileminen on ollut parhaimmillaankin satunnaista. Toinen pakkaa sekoittava tekijä on se, että moni ennakkoon kovaksi arvioitu pelaaja puuttuu joukosta.

Vantaan Energia Areena
Vantaan Energia Areenan kirkkaat valot

To-ilta: karsinta

Miesten kaksinpelin karsintaa ei tarvitse pelata ollenkaan, sillä tätä kirjoitettaessa (tiistaina) molemmat karsimaan joutuneet pelaajat on jo nostettu pääkisaan poisjääneiden pelaajien tilalle. Myös naisten kaksinpelissä karsintaa ei tarvita.

Miesten nelinpelissä sen sijaan on luvassa kaksi karsintakierrosta, joiden jälkeen kaksi paria lunastaa paikana pääkisaan. Ensimmäisellä kierroksella vanhat mestarit Ville Lång ja Pekka Ryhänen kohtaavat tuoreet nuorten SM-hopeamitalistit Safin ja Zafir Emranin. Mielenkiintoinen peli tulossa. Safin ja Zafir ottivat hyviä voittoja nuorten SM:ssä, toisaalta Villellä ja Pekalla on varmasti riittävästi taitoa ja taktista näkemystä (ja malttia) sijoittaa palloa oikeisiin paikkoihin… Riittääkö nuorten vauhti viemään ”vanhusten” jalat alta? Kolikko sai ratkaista ja näyttää siltä, että Ville ja Pekka vievät kuin vievätkin voiton. Toisella kierroksella odottaa luovutusvoitolla sinne etenevä pari Timo Rantanen/Sami Turunen, jotka joutunevat kuitenkin taipumaan ensimmäisen pelin voittajille.

Kaavion alapuolella oikeastaan kaikki neljä paria näyttävät paperilla tasaisilta, joten tiukkoja pelejä luvassa sielläkin! Yksi pitää kuitenkin valita, joten veikkaan pääkisapaikan lunastajiksi paria Erik Li/Zechen Ma.

Jos joku pääkisassa olevista pareista joutuu vetäytymään kisasta, niin tilalle nostetaan pareja karsinnasta rankingjärjestyksessä. Tällöin ensimmäisenä nostettavana ovat Safin ja Zafir, joten heidän hehkuttamani ottelu Villeä ja Pekkaa vastaan voi hyvin jäädä pelaamatta.

Naisten nelinpelissä karsintaa ei tarvita, mutta sekanelinpelissä on taas kahden kierroksen mittainen karsinta, jossa 9 paria kilpailee kolmesta paikasta pääkisaan.

Ylimmässä lohkossa Toni Alho ja Noora Nokkala kohtaavat Jani Laitisen ja Laura Jallin. Taas tasainen peli, mutta veikkaan, että Toni ja Noora pitävät ykkössijoituksensa ja etenevät tästä pääkisaan.

Keskilohkossa pääkisapaikan ratkaissevat Eliel Melleri/Nella Nyqvist ja Ananda Galvani Daniswara/Oona Tapola. Jännittävä juniorien keskinäinen vääntö. Galva ja Oona voittivat juuri juniorien SM-hopeaa, Eliel ja Nella puolestaan eivät tietääkseni ole pelanneet missään kisoissa yhdessä. Veikataan siis, että nuorten hopeamitalistit vetävät pidemmän korren ja jatkavat pääkisaan.

Alimmassa lohkossa taas kaikki neljä paria tuntuvat tasaisilta. Olisiko jatkaja pari Sami Pajunen/Essi Rantanen?

Pe-ilta: miesten kaksinpelin 1.kierros

Perjantaina ei pelata muuta kuin miesten kaksinpelin 1. kierros. Syyksi kerrottiin ylioppilaskirjoitukset, joissa usea pelaaja on mukana.

Miesten kaksinpelissä suurin poissaolija on hallitseva mestari Valtteri Nieminen. Ylivoimainen ennakkosuosikki luokassa on kuitenkin olympialaisissa ihastuttanut ja aiemmin keväällä sensaatiomaisen EM-pronssin voittanut Kalle Koljonen. Näyttää siltä, että Kalle on ottanut suuren harppauksen eteenpäin, ja muilla on kyllä kova työ pystyä vastaamaan siihen.

Oletan kyllä Kallen ja useimpien muitten kärkisijoitettujen selvittävän ensimmäisen kierroksen helposti. Poimitaan sieltä mieluummi etukäteen tiukkoja pelejä esille:

Matias ViljakainenHannu Takala: kaksi fyysistä pelaajaa, jotka jättävät kaikkensa kentälle. Matias on voittanut kaksikon molemmat edelliset kohtaamiset, mutta kummatkin vasta kolmen erän kautta. Ei kahta ilman kolmatta – Matias jatkaa toiselle kierrokselle kokeilemaan, miltä ykkössijoitetun Kallen kansainvälinen vauhti tuntuu.

Sami PajunenHenri Aarnio: Henri tekee paluun parin vuoden kilpailutauolta. Häneltä löytyy taskusta useampia suomen mestaruuksia nelin- ja sekanelinpeleistä ja kaksinpelistäkin hopeaa vuodelta 2018. Somessa vilahdelleista klipeistä päätellen hän on viettänyt sulkishallissa aikaa säännöllisesti, joten veikkaan kentälle astelevan hyvässä vedossa olevan kaverin. Henri siis jatkoon.

Teemu TaivainenEliel Melleri: tuore nuorten SM-hopeamitalisti Eliel saa vastaansa tasaisen varman Teemun. Näkisin Elielin olevan tässä hieman niskan päällä, ja jos hän vain pystyy rakentamaan palloja maltilla, pisteitä kertyy tasaisesti muutama enemmän kuin Teemulle.

Eero LauriVille Lång: Villen pelikunto on ehditty nähdä nelinpelin karsinnassa edellisenä iltana ennen tätä peliä, mutta kirjoitushetkellä se on suuri arvoitus. Somepostausten perusteella Ville on kyllä vetänyt kovan kuntokuurin, joten ainakaan helpolla Eero ei tule Villen yli kävelemään. Olisiko tässä se kuitenkin se tie, jolla Eero voisi voiton itselleen vääntää: armoton väsytystaistelu. Ville ei koskaan ole ollut sellainen pelaaja, joka ratkaisee palloja nopeasti, varsinkin jos pelituntuma ei ole paras mahdollinen. Ville on kyllä aina myös pystynyt pelaamaan väsymyksen ja kivun läpi, mutta samalla aktiivitreenaamisen loputtua tuo hapollinen suorituskyky on ensimmäinen ominaisuus joka häviää. Laitetaan tähän ainakin suurelle yleisölle yllätystulos: Eero vie voiton yli tunnin kestävän kolmen erän näyttävän sulkapallojuhlan jälkeen.

Niilo NyqvistAnanda Galvani Daniswara: Juniorien välinen tasainen kamppailu. Keskinäiset ottelut ovat menneet aiemmin ristiin, tosin tuoreinkin niistä on jo kolmen vuoden takaa. Äskeisissä nuorten SM:issä Niilo pääsi välieriin häviten tulevalle hopeamitalistille Eliel Mellerille; Galva puolestaan hävisi puolivälierässä tulevalle voittajalle Joakim Oldorffille. Viikkoa aikaisemmin tosin Galva voitti Joakimin Metropolitan Trophy -joukkuekisan ottelussa. Olkoonkin, että joukkuekissassa pelattiin lyhyitä 11 pisteen eriä, mutta voitto on kuitenkin voitto. Veikkaan tällä perusteella Galvan vievän voiton.

Jan PasanenToni Kemppinen ja
Jaakko KohtalaEetu Miettinen: täytyy nostaa hattua korkealle päästä, kun ikätoverit Toni ja Jaakko (eli 40+ ) vielä jaksavat ja pääsevät mukaan tämän tason karkeloihin. Tämä on hieno asia koko suomalaisen sulkapallon osalta, sillä juniorit tarvitsevat ehdottomasti kovia pelejä kokeneita haastajia vastaan kehittyäkseen. Tällä kertaa arpa on ollut suosiollinen (kaikille), eikä 1. kierroksella satu vastaan kovia nimiä. Tiukat ottelut, joissa nuoret haastavat seniorit. Kokemuksen voimalla jatkoon?

Miesten kaksinpeli

Lauantaina aletaan taas pelata kaikkia pelimuotoja, ja mukana on enää 16 parasta. Siirrytään käsittelyssä myös pelimuotokohtaiseen jakoon. Ensin miesten kaksinpelin jatkon kimppuun.

Kaavion yläpuolella odottaisin Kallen ja Henrin etenevät kohtaamaan puolivälierässä. Siinä Kallen nykykunto lienee edelleen paljon Henriä edellä, ja Kalle selkeästi välieriin.

Toisessa neljänneksessä 3/4-sijoitetun paikalta lähtevä Joakim Oldorff saa lauantain aamukierroksella vastaansa voittajan pelistä Eero Lauri – Ville Lång. Veikkasin jo edellä Eeron voittavan, mutta jos sieltä tuleekin Ville, niin onhan tämäkin peli mielenkiintoinen. Joakim on varmasti suosikki kumpaa tahansa vastaan, mutta miten käy? Veikkaan kuitenkin Joakimin jatkavan ja selvittävän myös seuraavan kierroksen. Välierässä vastaan tuleekin sitten Kalle.

Seuraavassa kolmannessa sijoitetut Iikka Heino ja Joonas Korhonen marssivat kohtaamaan puolivälierässä. Herrat ovat pelanneet niin monta kertaa vastakkain, että varmasti tuntevat toistensa temput. Yleensä pelit ovat olleet pitkiä kolmieräisiä ja lopussa Iikka on korjannut voiton. Olisiko nyt Joonaksen vuoro?

Myös alimmassa neljänneksessä odotan sijoitettujen Arto Lahtisen ja Eetu Heinon selvittävän tiensä puolivälierään. Siinä Eetun perustason pitäisi riittää selvään voittoon.

Välierät

Kalle KoljonenJoakim Oldorff: Kv. ykköspelaajamme vs nuorten ykkönen. Joakim voitti juuri nuorten suomen mestaruuden, ja vuosi sitten kotikisoissa juniorien EM-pronssia. Kalle puolestaan pelasi olympialaisissa ja voitti keväällä aikuisten EM-pronssia. Tässä pitäisi olla vielä sukupolven mittainen ero Kallen hyväksi.

Joonas KorhonenEetu Heino: Jos Joonas on täällä, silloin peli kulkee, ja Eetukin on mahdollista yllättää. Eetu on toki ennakkosuosikki, mutta mikä mahtaa Eetun tämänhetkinen kunto olla? Hänen edellinen virallinen ottelunsa on SM-finaali 1,5 vuotta sitten. Joku yllätys täytyy veikkauksissa olla mukana, ja se on tässä: Joonas finaliin!

Loppuottelu

Kalle KoljonenJoonas Korhonen: miesten kaksinpelin alustuksessa kirjoitin, että Kalle tuntuu olevan tällä hetkellä pitkän askeleen muita edellä. Niinpä finaalistakaan ei tule pitkää näytöstä, vaan mestaruus Kallelle kliinisen esityksen jälkeen.

Naisten kaksinpeli

Lähtökohta: poissaolot vaivaavat kaikkein eniten naisten kaksinpeliä. Miesten tapaan hallitseva mestari Julia Salonen ei ole mukana, mutta edelliskisojen välierissä olleista neljästä pelaajasta mukana on vain yksi (Nella Siilasmaa) ja puolivälierissä olleista pelaajistakin vain kolme (Nella S, Nella Nyqvist ja Heidi Puro). Tie on siis auki uusille menestyjille!

Ensimmäisellä kierroksella tasoerot näyttäisivät kovilta, mutta muutama mielenkiintoinen peli on luvassa:

Pihla MäkeläAino Övermark: nuorten keskinäinen kohtaaminen. Pihla on vienyt kaikki aikaisemmat keskinäiset ottelut, mutta kuukausi sitten Paraisten eliitissä ero oli todella pieni (27-25, 21-23, 21-12). Miten käy tällä kertaa? Veikataan, että Pihla jatkaa voittosarjaa.

Heidi PuroNoora Nokkala: nuorten SM-loppuottelun uusinta. Heidi voitti nuorten SM-kultaa finaalin päätyttyä Nooran keskeytykseen Heidin johtaessa 21-19, 11-6. Tiukka peli luvassa tästäkin, mutta veikata pitää: Heidi vie tälläkin kertaa voiton.

Puolivälierissä en näe yllätyksille sijaa, joten hypätään suoraan välieriin.

Välierät

Nella SiilasmaaPegah Valijani: Pegah on mielenkiintoinen pelaaja, joka on noussut vasta päälle kaksikymppisenä haastamaan kärkipelaajia. Uskon kuitenkin, että Nella ykkösijoitettuna ja viime vuoden hopeamitalistina pitää ennakkosuosikin asemansa ja selvittää tiensä finaaliin vaikeuksitta.

Heidi PuroNella Nyqvist: Nella on tämän ottelun selkeä suosikki. Hän on viime syksyltä juniorien U19 EM-pronssimitalisti (4 vuotta alaikäisenä!) sekä edeltävältä keväältä U15 EM-kisojen kultamitalisti. Edellisissä SM-kisoissa hän oli tehdä suuren yllätyksen silloista kakkossijoitettua Getter Saarta vastaan, mutta Getter onnistui kuitenkin lopulta ottamaan voiton vielä silloin. Ja nyt hänellä on ollut 1,5 vuotta aikaa kasvaa ja kehittyä entistä kovemmaksi. Nella on pelannut niin vakuuttavan varmasti arvokilpailuissa, että en usko hänen sortuvan mihinkään hermoiluun tälläkään kertaa. Selkeä voitto Nellalle.

Loppuottelu

Nella SiilasmaaNella Nyqvist: Kaksi kovaa Nellaa vastakkain. Uskon kyllä, että nuorempi Nella – siis Nyqvist – on ottanut niin suuren harppauksen eteenpäin, että kukaan suomalainen ei pysty enää häntä haastamaan. Nella Nyqvistille siis ensimmäinen monista tulevista mestaruuksista, ja Nella Siilasmaa joutuu tyytymään viime vuoden tapaan hopeaan.

XD Miikka+Anne SM2018

SM 2021, osa 2: nelinpelit

Miesten nelinpelissä on muodostettu useita uusia pareja, joka sekoittaa pakkaa mielenkiintoisesti. Naisten nelinpelissä ja sekanelinpelissä puolestaan on selkeät ennakkosuosikit, jolloin mielenkiito kohdistuu ennenkaikkea siihen, mitä suosikkien takana tapahtuu.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *