Kyynärvarren kierrosta lisää potkua lyöntiin!

Julkaistu Sulkapallolehdessä 2/2015. Tässä tekstiä on hieman laajennettu selkeyden vuoksi, kun ei tarvitse välittää lehden asettamasta merkkirajasta.

Eikö pallo lennä? Kipeytyykö ranne? Tämän artikkelin avulla saat uutta potkua lähes kaikkiin lyönteihisi. Harjoitteet eivät vaadi erikoisia välineitä ja onnistuvat vaikka omassa olohuoneessa. Kaikista harjoitteista on myös lyhyet videoklipit, joissa liikkeet näkyvät hidastettuina.

Kyynärvarren kierto

Kyynärvarsi on kyynärpään ja ranteen välinen osa, jonka kaksi pitkää luuta (kyynär- ja värttinäluu) pääsevät kiertymään toistensa suhteen. Tätä kiertoa nimitetään kyynärvarren kierroksi. Liike on mukana lähes jokaisessa sulkapallolyönnissä, joten sen hallinnan parantaminen kehittää peliä nopeasti. Liike on helppo löytää:

Laita peukalo pystyyn eteesi niin kuin olisit liftaamassa ja kierrä sitten peukaloa puolelta toiselle niin pitkälle kuin se menee. Kiinnitä huomioita, että ranne ei taivu eikä kyynärpää liiku, vaan liike on pelkkä peukalon kierto. Haastavamman harjoitteen saat, kun yrität tehdä liikkeen niin nopeasti kuin mahdollista (video 1).

Kyynärpään liike mukaan

Pelkällä kyynärvarren kierrolla ei kuitenkaan vielä saa lyöntejä aikaan, vaan olennaista on koko kehon eri osien yhteistoiminta oikeassa rytmissä. Hyvin toimiva liikkeiden ketjutus antaa lyöntiin sulavuutta, rentoutta sekä tietysti roppakaupalla voimaa! Seuraava harjoite yhdistää kyynärvarren kiertoon kyynärpään (ja olkanivelen) liikkeen:

Aloita edellisen harjoituksen liftausasennosta. Piirrä ilmaan peukalon kärjellä kyljellään makaava kahdeksikko niin, että peukalon kärki seuraa liikettä viimeisenä. Liikuta kyynärpäätä reilusti edestakaisin sivulle ulos ja takaisin sisään mahan eteen, ja anna käden ja viimeisenä peukalon seurata sulavasti perässä. Kahdeksikon päissä tee korostettu kyynärvarren kierto. Ulospäin mennessä rystyset osoittavat ylöspäin ja sisäänpäin tullessa kämmen (video 2):

Apuväline mukaan harjoitteluun

Ennen mailaan tarttumista vielä yksi harjoitus! Vaikka sulkapallomaila on kevyt (alle 100 g), mailan pituus (n. 68 cm) aiheuttaa omat haasteensa lyöntiliikkeen hallinnalle – yleisin ongelma on ranteen liikehdintä. Siksi suosittelen tekemään edeltävät harjoitteen jonkin pienen sulkapallomailan kahvaa muistuttavan apuvälineen kanssa. Paras löytämäni apuväline tähän on paistinlasta. Muita sopivia välineitä voisivat olla vaikka hiusharja, viivoitin, tyhjä 0,5l pullo, puurokauha jne… Ja lopulta maila.

Lyöntiliike

Seuraavaksi onkin aika kokeilla oikeaa lyöntiliikettä:

Aloita maila (tai apuväline/peukalo) suoraan ylöspäin. Liikuta kyynärpäätä terävästi eteenpäin. Samalla mailan kärki kiertyy taaksepäin kuten kahdeksikkoliikkeessä. Pienen kiihdytyksen jälkeen pysäytä kyynärpää ja suorita niin kova kiertoliike ulospäin kuin mahdollista. Osuma palloon tapahtuisi suunnilleen kyynärpään tasalla, kun maila osoittaa vielä yläviistoon. Kiertoliike kuitenkin päättyy vasta, kun ranne osoittaa taas ylöspäin (oikein rennon lyönnin lopussa maila saa pompata tästä ääriasennosta vielä takaisin). Huomaa, että liikerata on täysin sama kuin kahdeksikkoharjoituksessa! Keskity saamaan oikea rytmi: ensin kyynärpään liike eteenpäin, sitten maila, ja vauhti kiihtyy koko ajan ”osumakohtaa” kohti (video 4).

Kämmenpuolella liike menee kääntäen (video 5):

Tämä sama liikesarja (terävä kyynärpään liike – kyynärpään pysäytys – kova kyynärpään kierto) toistuu kaikkialla, vain suunta vaihtuu: syötöissä, nostoissa verkolta taakse, matalissa drive-laakalyönneissä, pään päältä lyötävissä lyönneissä kämmenellä ja rystyllä, pitkissä smashin palautuksissa… (video 6). Treenaamalla hyvän kyynärvarren kierron liitettynä liikeketjuun kyynärpään kanssa saat siis apua joka puolelle kenttää!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *